Kies uw lettergrootte:AA

Zorg- en Herstelcentrum Bleiswijk


‹ Terug naar het nieuwsoverzicht
   
Datum: 01-08-2023

Soldaten die zwaargewond raakten aan het Oekraïense front komen hier herstellen

Zwaargewonde frontsoldaten die er komen herstellen, voor zover hun verwondingen dat toelaten. En andere vluchtelingen uit Oekraïne die er opknappen van ernstige ziektes of operaties. Midden in het centrum van Bleiswijk staat sinds kort het eerste Zorg- en Herstelcentrum (ZHC) van ons land. ,,Dit is echt wel wat anders”, ervaart zorgmanager Jennifer Dekker.

De stroom ontheemde Oekraïners die sinds anderhalf jaar in ons land wordt opgevangen, blijkt slechts een vage schim van wat oorlog werkelijk met mensen doet. Elk verhaal van wie huis en haard halsoverkop heeft moeten verlaten, is schrijnend en dramatisch. Maar de aanblik van militairen die op een mijn zijn gestapt of in hun gezicht zijn geschoten, dat is van een andere orde.

Dat merkt Jennifer Dekker. Ze is zorgmanager van het allereerste ZHC in Nederland. Naast doodzieke Oekraïners die bijvoorbeeld zijn geopereerd aan kanker en in hun oorspronkelijke opvangcentrum niet de ruimte hebben om te herstellen, ontmoet ze nu ook soldaten die nog niet zo lang geleden aan de frontlinie stonden. Ze hebben het er weliswaar levend vanaf gebracht, maar daar is het beste dan wel mee gezegd.


Voorheen een zorghotel

Ze legt nut en noodzaak uit van dit Zorg- en Herstelcentrum, dat is gevestigd in een vleugel van het medisch centrum in Bleiswijk. Voorheen zat er een leegstaand zorghotel. Het bleek, met dank aan de gemeente Lansingerland, de ideale plek voor deze opvang, waarvan Wooning als projectmanager van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio van de Rotterdamse Veiligheidsregio aan de wieg stond.

,,Hier vangen we evacués op die extra zorg nodig hebben.” Omdat het verblijf van tijdelijke aard is, zijn er al meer Oekraïners geweest. ,,De een blijft een weekje, een ander weken.”

Beiden spreken enthousiast over dit eerste ZHC. ,,Als je onze eerste opvanglocatie aan de Charloisse Lagedijk kent - toen wij het vorig jaar betrokken, stond het reeds jaren op de nominatie gesloopt te worden. Dan is dit hier in Bleiswijk echt luxe.” In totaal zijn er 22 bedden beschikbaar.

De ‘kracht van deze locatie’ noemt zorgmanager Dekker dat militairen andere gewonde soldaten ontmoeten en de oorlogservaringen kunnen delen. ,,Oekraïners zijn geen praters. Maar hier zie ik lotgenotencontact ontstaan. Deze evacués delen ervaringen, hun nachtmerries, met elkaar die ze niet met ons kunnen of willen delen. Da’s fijn dat dat kan. Hopelijk worden ze daar mentaal sterker van.”


‹ Terug naar het nieuwsoverzicht